Hogyan pirítsuk meg:
A diót a markunkban kissé törjük össze és úgy szórjuk a száraz forró serpenyőbe. Kb. 2-3 perc alatt megpirul, megállás nélkül, folyamatosan forgassuk, hogy egyenletesen melegedjen át minden egyes szem, és, hogy ne kapjon oda egyik oldala sem, mert akkor keserű lesz. Ha megpirult, húzzuk le a tűzről, tegyük át egy közepes lyukú szűrőbe, mert ha a forró serpenyőben hagyjuk az tovább pirul és félő, hogy megég. Érdemes kiszitálni belőle a lehulló héjdarabokat, illetve átnézni, nehogy maradjon benne kemény csonthéj, mert az sajnos előfordulhat és ha ráharapunk, akkor mehetünk a fogorvoshoz.
Hogyan tároljuk:
A dió sajnos megavasodik, mégpedig elég gyorsan, főleg akkor, ha nem jól tároljuk. Nem hiába rakták nagyanyáink hideg helyre és jól szellőző vászonzsákocskába. Na de nem mindenki rendelkezik kamrával. Ezért tegyük egy befőttesüvegbe és tároljuk a hűtőszekrényben, ezzel a módszerrel sokáig friss marad.
Mi mindenre jó:
Van benne jó sok E-vitamin ami erősíti szervezetünk ellenállóképességét a fertőzésekkel szemben, de a nemző képességet is befolyásolja. Ha szervezetünk nem jut elegendő B9-vitaminhoz azaz folsavhoz, csökken a fehérvérsejtek száma, illetve zavarok keletkeznek a vas és a B12-vitamin felszívodásában. Ha szervezetünkben túl alacsony a B12-vitamin mennyisége, vérszegénység léphet fel, illetve egyéb vérképző szervi elváltozások és idegrendszeri tünetek pl. kimerültség végtagzsibbadás. Amúgy B12-vitamint elsősorban különféle húsokban, szárnyasokban, halban, tojásban, tejben és tejtermékekben találunk.
Diós receptek:
gorgonzolás diós tortiglioni
diós gorgonzolás spenót
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése