A kísértés az nagy úr. Márpedig ha én boltban a sajtok közelébe kerülök, egyszerűen nem tudok ellenállni, muszáj levennem a őket polcról. Mikor bűnözni támad kedvem, akkor annak viszont megadom a módját. Miért mondom azt, hogy bűn? Mert mindannyian tudjuk, a krémes, lágy, ízletes nemespenészes sajt igazán nem tartozik a diétás ételek közé. Nem is szeretném tovább szekálni, inkább a jó tulajdonságát emelném ki, hiszen tudjuk, hogy igen értékes kalcium forrásról van szó, és ha nem visszük túlzásba a fogyasztását, akkor alkalmanként nyugodtan megehetjük. És amikor azt mondom, hogy megadom a módját az azt jelenti, hogy igyekszem mindig a hozzá illő élelmiszerekkel párosítva elfogyasztani. Ha valami nagyon intenzív ízű finomságra vágyok, akkor szoktam ezt a szószt elkészíteni. Melegen tésztához keverve, natúr csirkemellre öntve főtt burgonyával tálalva, hidegen kétszersültre vagy pirítósra kenve isteni finom.
Hozzávalók: 300g fagyasztott (kis hengeres, kapszulás kiszerelésű) natúr spenót, 150 g gorgonzola, 2 marék pirított durvára tört dió, 1 gerezd fokhagyma.
1. A diót a markunkban kissé törjük össze és úgy szórjuk a száraz forró serpenyőbe. Kb 2-3 perc alatt megpirul, megállás nélkül, folyamatosan forgassuk, hogy egyenletesen melegedjen át minden egyes szem, és, hogy ne kapjon oda egyik oldala sem, mert akkor keserű lesz. Ha megpirult, húzzuk le a tűzről, tegyük át egy közepes lyukú szűrőbe, mert ha a forró serpenyőben hagyjuk az tovább pirul és félő, hogy megég. Érdemes kiszitálni belőle a lehulló héjdarabokat, illetve átnézni, nehogy maradjon benne kemény csonthéj, mert az sajnos előfordulhat és ha ráharapunk, akkor mehetünk a fogorvoshoz.
2. Ha ezzel megvagyunk, akkor a spenótot beletesszük egy lábasban aláöntünk 1/2 dl vizet és belereszelünk 1 gerezd fokhagymát, majd gyakran kevergetve addig forraljuk, amíg fel nem olvadnak a spenótkapszulák.
3. A sajtot felkockázzuk, úgy 1x1 cm-es darabokra, majd folyamatosan kavarva hozzáadjuk a spenóthoz a legvégén pedig beleszórjuk a diót.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése