
Tudom "dinkaság" amit csinálok, de nem bírom magam rávenni arra, hogy olyan ételeket rendeljek egy étterembe amiket én magam is el tudok készíteni, de csak akkor, ha már megvan rá a saját ízlésemre szabott tuti recept. Ezek közé az ételek közé tartozik például a pizza is. Ha van már némi rutinunk az elkészítésében akkor kb. 20-25 perc alatt megvan, persze ez is csak akkor igaz, ha egy tepsivel készítünk, ami 2 embernek elég (több adaghoz több idő kell). Szinte minden héten szoktam ilyet készíteni, természetesen mindig más más kerül rá, de az alap az a megunhatatlan, vékony ropogós tészta. A receptben szereplő feltét azét rendhagyó egy kicsit, mert nem a szokványos paradicsomos alapot kentem rá. Érdemese kipróbálni így is.
Hozzávalók: (a tésztához) 10-12 ek. liszt, 1/2 csomag szárított élesztő. 1 kk. só, 1 kk. méz, kb. 1/2 dl víz, (a feltéthez) 80 g sonka, 1/2 fej lilahagyma, 3 db gomba, 1 tk. szárított oregánó, 3 ek oliva olaj, 2 gerezd fokhagyma, parmezánsajt.
1. A lisztet beleöntöm egy nagy tálba és megsózom. Közepébe kis mélyedést készítek a kezemmel, beleszórom a szárított élesztőt, csurgatok rá egy kis mézet és öntök rá egy kevés langyos vizet. A mutató ujjammal belülről kifelé haladva körkörös mozdulatokkal összekeverem az élesztős "szmötyit" liszttel, majd a többi vizet is hozzáadva 5 perc alatt alaposan összegyúrom. Akkor van kész, ha az edény falától szépen elválik a tészta. Ezután belisztezem minden oldalról és letakarom egy kendővel az edény tetejét.
2. Előmelegítem a sütőt 220 fokra, és amíg a tészta pihen előkészítem a feltéthez valókat.
3. A sonkát és a hagymát vékonyan felszeletelem, a fokhagymát lereszelem és öntök rá 3 ek. olivaolajat, a gombát megtisztítom.
4. A tésztát egy kissé belisztezett tepsi közepére teszem és belülről kifelé haladva a két tenyeremmel körbe forgatva, szépen óvatosan, hogy ki ne szakadjon, kinyújtom. Megkenem a fokhagymás olivaolajjal, megszórom oregánóval, rádobálom a felszeletelt sonkát és a hagymát, végül egy gyalu segítségével rászeletelem a gombát, és megszórom parmezán sajttal majd 10 perc alatt készre sütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése