2010. május 11., kedd

Hajszálvékony pizza tészta


Tudom "dinkaság" amit csinálok, de nem bírom magam rávenni arra, hogy olyan ételeket rendeljek egy étterembe amiket én magam is el tudok készíteni, de csak akkor, ha már megvan rá a saját ízlésemre szabott tuti recept. Ezek közé az ételek közé tartozik például a pizza is. Ha van már némi rutinunk az elkészítésében akkor kb. 20-25 perc alatt megvan, persze ez is csak akkor igaz, ha egy tepsivel készítünk, ami 2 embernek elég (több adaghoz több idő kell). Szinte minden héten szoktam ilyet készíteni, természetesen mindig más más kerül rá, de az alap az a megunhatatlan, vékony ropogós tészta. A receptben szereplő feltét azét rendhagyó egy kicsit, mert nem a szokványos paradicsomos alapot kentem rá. Érdemese kipróbálni így is.

Hozzávalók: (a tésztához) 10-12 ek. liszt, 1/2 csomag szárított élesztő. 1 kk. só, 1 kk. méz, kb. 1/2 dl víz, (a feltéthez) 80 g sonka, 1/2 fej lilahagyma, 3 db gomba, 1 tk. szárított oregánó, 3 ek oliva olaj, 2 gerezd fokhagyma, parmezánsajt.

1. A lisztet beleöntöm egy nagy tálba és megsózom. Közepébe kis mélyedést készítek a kezemmel, beleszórom a szárított élesztőt, csurgatok rá egy kis mézet és öntök rá egy kevés langyos vizet. A mutató ujjammal belülről kifelé haladva körkörös mozdulatokkal összekeverem az élesztős "szmötyit" liszttel, majd a többi vizet is hozzáadva 5 perc alatt alaposan összegyúrom. Akkor van kész, ha az edény falától szépen elválik a tészta. Ezután belisztezem minden oldalról és letakarom egy kendővel az edény tetejét.
2. Előmelegítem a sütőt 220 fokra, és amíg a tészta pihen előkészítem a feltéthez valókat.
3. A sonkát és a hagymát vékonyan felszeletelem, a fokhagymát lereszelem és öntök rá 3 ek. olivaolajat, a gombát megtisztítom.
4. A tésztát egy kissé belisztezett tepsi közepére teszem és belülről kifelé haladva a két tenyeremmel körbe forgatva, szépen óvatosan, hogy ki ne szakadjon, kinyújtom. Megkenem a fokhagymás olivaolajjal, megszórom oregánóval, rádobálom a felszeletelt sonkát és a hagymát, végül egy gyalu segítségével rászeletelem a gombát, és megszórom parmezán sajttal majd 10 perc alatt készre sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails