2010. május 19., szerda

Kapribogyós zöldkagyló


Ha kagylóról van szó, akkor én a felezett fagyasztott tenyésztett Új-Zélandi zöldkagyló mellé teszem a voksomat. A kékkagyló is remek csak az a baj vele, hogy nagyon pici, fél fogamra se elég a feketéskék hosszú (8-10 cm-es) csepp alakú héjban található hús. A fekete méretéhez képest a smaragdzöld színű kagyló hatalmas, kereskedelmi forgalomban 10-15 cm között van, de a felnőtt egyedek elérhetik a 20 cm-t is. Érdemes megfigyelni, hogy a dobozban található kagylók színe vagy fakó krém vagy fakó lazacszínű. Ezek nem a főzés során változtatják meg a színüket. Nem kell megijedni, hogy a krémszínű még nyers. Ez ugyanis nem olyan mint a rák, ami hő hatására szürkéből rózsaszínre változik. Egyszerűen csak annyiról van szó, hogy a fehér a hím a narancsos árnyalatú pedig a nőstény.

Hozzávalók 2 személyre : 15 db (kb. 1/2 kg) zöldkagyló, 2 db 10 cm-es tintahal (kihagyható a receptből), 4 szelet (szikkadt) ciabatta típusú kenyér, 1-2 paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek. olivaolaj, 2 ek. kapribogyó, 1/2 fej vörös hagyma, parmezán sajt, 2 tk. friss vagy szárított petrezselyem

1. A kagylókat meleg vízbe teszem, így 5 perc alatt kiolvadnak, majd óvatosan kiveszem a húsokat a héjukból és ha van bennük bajusz, akkor azt is kihúzom belőlük. Folyó víz alatt alaposan megmosom kissé lecsepegtetem, végül a kagyló húsokat kettévágom.
2. A tintahalat is megtisztítom: Húzzuk ki a fejét a tömlőből, amivel együtt a belsőségek is kijönnek (elvileg). Ha nem akkor nyúljunk bele és szedjük ki kézzel. Ha már benne vagyunk tapintsuk ki az egész testén végigfutó "merevítőszálat" és húzzuk ki azt is (olyan mint egy vékony hosszúkás átlátszó műanyagdarabka). A fejrészről vágjuk le a szemeket és dobjuk ki, és az így megmaradt csápok közepén lévő kis kemény szájszervet is távolítsuk el. Mossuk meg jó alaposan folyóvíz alatt, csepegtessük le és karikázzuk fel.
3.Ha a kenyér nem szikkadt, akkor érdemes a felkockázott kenyérszeleteket 250 fokra előmelegített sütőben megpirítani.
4.Közben az előkészített halat és kagylót beleteszem egy tűzálló tálba. A paradicsomot és a hagymát felkockázom a fokhagymát lereszelem és összekeverem az olivaolajjal, a petrezselyemmel, a kapribogyóval majd az egészet a kagylókra öntöm és alaposan összeforgatom.
5.A tetejére szórom a szikkadt vagy megpirult kenyérkockákat, megszórom reszelt parmezánsajttal és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütöm.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails