2010. április 1., csütörtök

Tejberizs

A rizs az egyik legértékesebb táplálékunk. Sós köretet (papírt, szeszes italt...) és desszertet is lehet belőle készíteni. Ehhez a gyors, olcsó, mutatós, laktató és nem utolsó sorban nagyon finom édesség elkészítéséhez némi tapasztalat azért nem árt. Kicsit rendhagyó módon most nem konkrét receptet fogok írni, hanem "egy csipet rálátást". :)))


Akik először készítenek ilyet azoknak elmondom, hogy a tejberizs általában nem a tejben fő meg! Azt majd csak később adjuk hozzá, mikor már majdnem puhára főtt (a vízben). Ugyanis ha a száraz rizst és a cukrot egyből a tejbe öntjük, akkor a cukor és a tej odaég a rizsből kioldódó keményítő pedig nagyon megnehezíti a főzési folyamatot. Nem beszélve arról, hogy minimum 30 percig folyamatosan ott kell állni és megállás nélkül kevergetni. A rizs tömegének kb. 2-3 szorosát képes felvenni folyadékban. Tehát egy csésze rizs 2-3 csésze vízben fő meg. Ezért az 1 csészényi tejberizs kb. 1,5 csészényi vízben és 1,5 csészényi tejben készül. Mindig alaposan mossuk át a rizst főzés előtt. Arra pedig figyeljünk, hogy ha a rizs készre fő a vízben, már nem tudja felvenni a tejet, tehát az időzítésen múlik minden. Ha a rizs főzési ideje 20 perc, akkor az a legideálisabb, ha 15 percig főzzük vízben és a maradék 5 percig pedig a tejben. Személyenként 1 kávéscsészényi száraz rizzsel számoljunk.

Több praktika is létezik:

1. Az egyik ilyen, mikor rövid időre (kb. 30 percre) beáztatjuk, ekkor a rizs megszívja magát, szerkezete meglazul. Ilyenkor egy csipet sóval annyi vízben kezdjük el főzni, amennyi éppen ellepi, ha felforrt, akkor hozzáöntünk a hideg tejet, és ekkor adjuk hozzá a cukrot és a vanília cukrot, ha újra felforr, lehúzzuk a tűzről és lefedve megvárjuk míg az összes folyadékot magába szívja.

2. Mikor a rizst hosszú időre, 1-2 órára áztatjuk be, akkor lehet közvetlenül a tejbe megfőzni. Ilyenkor arra figyeljünk, hogy a lábast hideg vízzel öblítsük ki mielőtt a hideg tejet beleöntenénk, ezzel a módszerrel elvileg nem ragad oda az aljára a tej (bár mint tudjuk, ez az edény minőségétől is függ). Majd ha a tej felforrt, adjuk hozzá a rizst és a többi ízesítő anyagot. 2-3 perc főzés és folyamatos kevergetés után, húzzuk le a tűzről és lefedve várjuk meg, míg magába szívja az össze folyadékot.

3. A harmadik variáció, mikor bő enyhén sós forrásban lévő vízben előfőzzük (kb. 15 perc alatt), majd leszűrjük és annyi hideg tejet öntünk rá amennyi ellepi (ilyenkor ízesítjük, cukorral, vaníliával, kardamonnal vagy akár kókusztejjel), újra felforraljuk, ezután ismét lehúzzuk a tűzről, és lefedve megvárjuk míg az összes folyadékot magába szívja.

Mindegyik eljárás más és más ízt és állagot eredményez, a vízben főzéstől a desszert könnyebb lesz, de természetesen a tej zsírtartalma, illetve a rizs fajtája is befolyásolja a végeredményt.

Tipp:
Ha túl sok tejet öntöttünk a rizsre nem kell megijedni, csak szórjunk bele egy csapott evőkanálnyi kávédarálóval szemcsésre őrölt rizst, majd forraljuk újra, és a már jól megszokott módon húzzuk le a tűzről, és lefedve várjuk meg míg az összes folyadékot magába nem szívja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails