A szép, napos, kirándulós hétvégére való tekintettel kicsit előredolgoztam, bár a frissen készített ételek híve vagyok, azért akadnak olyan ennivalók amiket szívesen megeszek másnap is (ebbe a kategóriába tartoznak a zöldséglevesek), sőt bizonyos receptek megkövetelik a "pihenést" (pl. a desszertek). Szóval a menü brokkolikrémleves volt rukkolás csirkemell salátával és desszertnek pedig tápiókagyöngyös kókusztortát készítettem. Ezekből csak a csirkemellett kellett kisütni a többi már csak arra várt hogy megegyük.
Bioboltokban könnyedén beszerezhető pár száz forintos alapanyagról van szó. Ez is egy olyan étel ami nagyon gyorsan készen van. Egyébként cassava -ból vagy más néven maniókából készül, ami egy magas keményítőtartalmú trópusi gumós gyökérnövény (amiből lisztet, kenyeret, keményítőt és alkoholtartalmú italt készítenek). Ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor a tápióka a cassava gyökeréből kivont, szárított keményítőlisztből készül. (Zselésítő hatása miatt, pudingok, levesek, mártások sűrítésére használják.) A különböző szemcseméretekben forgalomba hozott tápiókagyöngy főzés hatására halvány, áttetsző, érdekes és izgalmas kocsonyás állagú golyóvá duzzad.
Hozzávalók: 3 ek. apró szemű tápiókagyöngy, 6 dl víz, 5 dl kókusztej, 1 tasak vanília cukor, 1-2 csipet szárított gyömbérpor, 1 ek. méz
1. A tápiókagyöngyöt elvileg ötszörös mennyiségű hideg vízbe kellene áztatni 10 percig, ezzel szemben én leforráztam, és lassú tűzön 7 percig egy habverővel kevergetve addig főztem, amíg a gyöngyök áttetszőek nem lettek.
2. A felesleges kocsonyássá vált víz egy részét egy szűrőn keresztül eltávolítottam, majd visszatettem az egészet a lábasba és felöntöttem kókusztejjel. Hozzáadtam a vanília cukrot, gyömbért és a mézet, és lassú tűzön ismét 7 percig folyamatosan kevergetve főztem. (Ha nem akarjuk, hogy túl zsíros legyen, akkor ne tegyük bele a tej tetején lévő összes kókusz zsírt.)
3. Ezután egy hőálló formába öntöttem, megvártam, hogy kihűljön és betettem a hűtőbe egy éjszakára. Tálalás előtt a tálat forró vízbe mártottam, hogy elváljon az edény falától a megdermedt kókusztorta, majd a tetejére tettem egy tányért és egy gyors mozdulattal megfordítottam.
1. A tápiókagyöngyöt elvileg ötszörös mennyiségű hideg vízbe kellene áztatni 10 percig, ezzel szemben én leforráztam, és lassú tűzön 7 percig egy habverővel kevergetve addig főztem, amíg a gyöngyök áttetszőek nem lettek.
2. A felesleges kocsonyássá vált víz egy részét egy szűrőn keresztül eltávolítottam, majd visszatettem az egészet a lábasba és felöntöttem kókusztejjel. Hozzáadtam a vanília cukrot, gyömbért és a mézet, és lassú tűzön ismét 7 percig folyamatosan kevergetve főztem. (Ha nem akarjuk, hogy túl zsíros legyen, akkor ne tegyük bele a tej tetején lévő összes kókusz zsírt.)
3. Ezután egy hőálló formába öntöttem, megvártam, hogy kihűljön és betettem a hűtőbe egy éjszakára. Tálalás előtt a tálat forró vízbe mártottam, hogy elváljon az edény falától a megdermedt kókusztorta, majd a tetejére tettem egy tányért és egy gyors mozdulattal megfordítottam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése