2010. április 20., kedd

Fokhagymás chilis tintahalkarikák


Biztosan sokan találkoztak már azzal a jelenséggel, hogy megcsapta az orrukat egy illat és ennek hatására bevillantak régi emlékek és élmények. Mintha valamiféle egymásodperces retúr jegyes időutazáson vennénk részt. Vannak parfümök amiket tiniként nagy előszerettel locsoltam magamra, és ha megérzem valamelyiket valahol vagy valakin egy másodpercre újra 16 évesnek érzem magam és bevillannak a kirándulások vagy a gyermekkori barátok. Na a tintahal is ebbe a kategóriába tartozik, az első falat mindig elvisz Görögországba.:) Ehhez mondjuk hozzájárul az is, hogy bár nagyon szeretem, de viszonylag ritkán kb. 2 havonta szoktam venni 1kg és azzal ki is fújt a szépia utáni vágyam. Elkészítésének titka a megfelelő előkészítésben és időzítésben rejlik! Ahhoz, hogy puha és élvezhető legyen az állaga, nem szabad túl sokáig sütni, mert különben olyan lesz mint a gumi.


A legegyszerűbben úgy varázsolhatunk belőle hipergyors, ízletes harapnivalót ha a megtisztított halakat, 0,3 cm vastagságú karikákra vágjuk és bepácoljuk. Majd kis adagokban egy felforrósított nagy teflon serpenyőben 4-5 perc alatt megpirítjuk.

Előkészítése:
Húzzuk ki a fejét a tömlőből, amivel együtt a belsőségek is kijönnek (elvileg). Ha nem akkor nyúljunk bele és szedjük ki kézzel. Ha már benne vagyunk tapintsuk ki az egész testén végigfutó "merevítőszálat" és húzzuk ki azt is (olyan mint egy vékony hosszúkás átlátszó műanyagdarabka). A fejrészről vágjuk le a szemeket és dobjuk ki, és az így megmaradt csápok közepén lévő kis kemény szájszervet is távolítsuk el. Mossuk meg jó alaposan folyóvíz alatt, csepegtessük le és egy papírral itassuk le róla a maradék vizet.

Hozzávalók (2 főre): 8 darab tintahal (8-10 dkg/db), 4 gerezd fokhagyma, 1-2 csipet szárított chili paprika, szárított petrezselyem (friss híján), só, 4-5 ek. oliva olaj, 1/2 citrom leve

1. A megtisztított szépiákat kb. 3 mm vastagságú karikákra vágjuk és beletesszük egy tányérba. Ráreszeljük a megtisztított fokhagymákat, sózzuk, megszórjuk chilivel, petrezselyemmel, meglocsoljuk olivaolajjal, majd alaposan összeforgatjuk az egészet.
2. Kis adagokban egy szárazon felforrósított teflon serpenyőben 4-5 perc alatt megpirítjuk. A megsült karikákra facsarjunk citromlevet.
3. Adhatunk mellé pirítós, fokhagymás petrezselymes zöldborsót, mangó salsát vagy valamilyen salátát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails