Magyarországon egyre több helyen lehet beszerezni friss és fagyasztott tengeri herkentyűket és halféleségeket. Manapság már nem számít kuriózumnak a lazac vagy a feketekagyló. Bár ezek minősége sajnos nem mindig üti meg a megengedett mércét, ezért aki kezdő, beleszaladhat abba a hibába, hogy "selejtes" terméket vesz és ezzel egy életre megutálja azt. Sajnos Magyarországra még mindig a világ összes szemetét be lehet hozni, és ki lehet tenni az üzletek polcaira, az európai átlagár háromszorosáért. Félretéve a kritikát, kedvenc tonhal receptjeim egyike a wasabis, szójaszószos, újhagymás, szezámmagos, pácolt gyömbéres tonhal steake. Na és akkor szinte mindent leírtam ami kell hozzá, kivéve az olajat, sót és a borsot.
Hozzávalók: 200g tonhal, 2 kk. wasabi, 1-2 ek. világos szójaszósz, 1 szál újhagyma, 1 tk. pirított szezámmag, japán pácolt gyömbér, só, bors, olaj
1. Ha sülthalat készítünk, mindig alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le egy szűrőben, végül a maradék nedvességet egy papírtőrlővel itassuk le róla. (ne nyomkodjuk, préseljük ki belőle az össze nedvességet).
2. Ezután fűszerezzük és egy kevés olajjal kenjük be mindkét oldalát, majd egy szárazon felhevített teflonedényben oldalanként süssük 4-6 percig. Ez természetesen mindig a hús nagyságától függ illetve attól, hogy hogyan szeretjük, jól átsütve vagy kissé nyersen hagyva a belsejét. A tonhal egy zsírszegény fajta ezért nem célszerű nagyon átsütni, mert ha kiszárad élvezhetetlenné vállik a textúrája.
3. Ha a hal megsült húzzuk le a tűzhelyről és hagyjuk pihenni 2-3 percig. Addig pedig készítsünk elő mindent a tálaláshoz. Keverjük össze a wasabit a szójaszósszal, az újhagymát vágjuk fel, a szezámmagot pedig pirítsuk meg egy száraz serpenyőben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése