Sajnos nekem az étel akkor étel, ha van benne hús. Nagyon finom a padlizsánkrémes pirítós vagy a pestós penne, a maguk egyszerűségében tökéletesek, de valahogy ha választanom kellene egy nagy tonhal steak és egy isteni finom tésztaétel között, akkor bizony a husit választanám. Minden körülmény között.
Lusta voltam az utóbbi napokban és nem volt hangulatom bevásárolni, kerülgetni az embereket, sorban állni a pénztárnál, tátárátárá... De enni azt kell, és ilyenkor jön a "fosztogatós főzőcskézés", amikor a látszólag szinte teljesen üres hűtőt és spájznak használt fiókot elkezdem kirámolni. Szóval itt egy újabb mit rejt a kamra recept.
A hűtőben van egy 3 napos 400g-os brokkolim, amit meg kell csinálni!!!, meg van még a tejesdobozban kb. 1 dl tej, margarin, és egy kis parmezán, fekete olajbogyó, citrom, tojás, mustár és 1 db paprika, de a mélyhűtőben nincsen húsi!!! (csak borsó, meg egy kevés spenót). Ebből sajnos nem lesz csirkemelles rakottbrokkoli. De a kamrában (ami amúgy egy nagy fiók) még van liszt, sárgaborsó, kakaópor, meg egy 80g-os tonhalkonzerv. (Szóvalmégiscsakvanhúsi! Ebből érdemes mindig a drágább, de jobb minőséget választani. Mert a 199-250 Ft-os az szemétbe való, ronda színű, állagú és szagú, az íze is furcsa, vacak halnyesedékforgács.)
Így már ki is rajzolódott recept (bár a tej elég karcsú mennyiség a besamel elkészítéséhez, de megoldjuk, mégpedig úgy, hogy a brokkoli ízletes főzővízéből kimerve alakítjuk ki a fehérmártás állagát a megfelelő sűrűségűre)!
Hozzávalók: 400g brokkoli, 1 dl tej, 1 ek. margarin, 1 ek. liszt, frissen őrölt bors, só, szerecsendió, 80g tonhalkonzerv.
1. A brokkolit rózsáit egy késsel levagdossuk és megmossuk. A tönkjét ne dobjuk ki, hanem vágjuk le, majd hámozzuk meg és daraboljuk fel azt is. Közben tegyünk fel egy lábasba vizet forrni. (Ha van vízforralónk az még gyorsabbá teszi a folyamatot.) Ha a víz felforrt sózzuk meg és dobáljuk bele a feldarabolt brokkolit. Kb. 5 perc alatt megpuhul, vigyázzunk, mert nem szabad túlfőzni, hiszen még sütni is fogjuk.
2. Míg a brokkoli fő, addig egy gyorsforralóban 1 ek margarint felolvasztunk és megszórjuk 1 ek. liszttel, kissé lepirítjuk rajta, majd lehúzzuk a tűzről és egy habverővel folyamatosan kavargatva hozzáöntjük a szobahőmérsékletű tejet, és kb. 2 merőkanálnyit a brokkoli főzővizéből. Sózzuk, borsozzuk és megszórjuk 1/2 kk. szerecsendióval. Visszahúzzuk a tűzre alacsony hőmérsékleten 1-2 percig kavargatjuk, majd belekeverjük a tonhalat, nem baj ha kissé darabos marad, a lényeg, hogy egyenletesen oszlassuk el benne.
3. A brokkolit egy jénaiba tesszük, ráöntjük a tonhalas fehérmártást, egyenletesen eloszlatjuk rajta, és ráreszeljük a parmezánt. 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 10-15 perc alatt elkészül.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése