2010. augusztus 9., hétfő

Alamás palacsinta vagy almás tócsni ???


Az egyik oka annak, hogy nem szoktam sűrűn édességeket készíteni, az az, hogy nem bírom kivárni míg megkel a tészta. A 3x dagasztom 4x hajtogatom recept pedig egy napot is elvesz az ember életéből. Mondjuk az élesztős édes vagy hájas tészta ételek nem is tartoznak a "vigyázok az alakomra" típusúak közé, szóval lehet, hogy tudatosan vagy tudat alatt emiatt diszkvalifikálom ezeket a konyhámból. A száműzés másik oka meg az, hogy a konyha csatatérré válik a lisztfelhő mindent beborít, akármilyen óvatosan is bánjon vele az ember, és az a rengeteg mosatlan, az az óriási méretű nyújtódeszka... ekkora áldozatot hozni egy tálca sütiért.... azért annyira nem finom!
Persze ez is nézőpont kérdése, hiszen van aki imádja csinálni. Vagy mert nagyon édesszájú, vagy csak egyszerűen szeret pacsmagolni, vagy mert elért egy bizonyos kort, mikor már van rá ideje és ezzel szeretne a hozzátartozóinak kedveskedni, örömet szerezni. Hiszen mi másról szólna a cukorfogyasztás, ha nem az örömszerzésről. Értékes tápanyagnak nevezni ugyanis nem lehet és ez mára teljesen beépült a köztudatba is. Édesanyám, és a párom anyukája is nagy süteményzsonglőrök. (Még az is lehet, mire 40 leszek csak a sütés fog érdekelni :)). Egy biztos az ember gyerekkorában nem foglalkozik azzal, hogy a cukor káros a szervezetre! Ha csak arra gondolok, hogy kisiskolásként milyen vagánynak éreztem magam mikor a hupikék nyalóka megfesette a nyelvemet. Persze abban az időben senki sem feltételezte volna, hogy az élelmiszeriparban olyan anyagokat használnak, amik mérgezőek lennének az embere. Nem volt ilyen hatalmas információáradat, se magazinok, se internet, se tv csatornák... amik kifejezetten a tudatos táplálkozással foglalkoztak volna. Azt mertük feltételezni amit emberi fogyasztásra szánnak, az biztos nem lehet káros. Nem voltunk ennyire szkeptikusak mint ma.
Miért a palacsinta? Mert gyorsan kész van, mert nyáron nem lehet palacsinta nélkül élni :), és mert ez az a "bűnözés" amint el lehet készíteni okosan is pl. zabkorpából. Mint a legtöbb gyerek én is imádtam a kakaós palacsintát, és olyan 11-12 lehettem amikor már rendszeresen készítettem is, persze nem mindig sikerült, mert nem volt jó a palacsintasütő, mert össze vissza kevertem bele a tejet meg a szódavizet, mert hol kevés, hol meg sok tojást vagy lisztet tettem bele.... stb. Mikor megkérdeztem az én drága nagymamámat "Isten nyugosztalja!", (aki egyébként egytől egyig tökéletes darabokat gyártott), hogy mi a pontos anyag hányad, csak annyit mondott, hogy ő bizony érzésre csinálja, ha pedig a palcsitasütőben leragadna a tészta, akkor sóval kell átdörzsölni. Ettől persze nem lettem okosabb. Viszont tapasztalat útján és tetemes mennyiségű "sültpalacsintamasszagombóc" elfogyasztása után sikerült kisilabizálni a hagyományos tuti vékony tésztájú receptet ami: 12 csapott ek. lisztből, 4 dl tejből, 2 tojásból és egy csipet sóból állt.


A mostani recept viszont lehet, hogy nem is palacsinta, hanem inkább almából készült tócsni, lepcsánka vagy röszti(ke). Mégpedig azért, mert az almát a hagyományos 4 oldalú reszelő nagyobbik lyukú oldalán reszeltem le, így gyakorlatilag úgy néz ki mint egy tócsni.

Hozzávalók: 4 közepes alma, 2 tojás, 3 ek. liszt, csipet só, olaj a sütéshez, dió, őrölt fahéj, méz esetleg porcukor

1. Az almát a hagyományos 4 oldalú reszelő nagyobbik lyukú oldalán reszelem, hozzáadom a lisztet, a tojásokat, a csipet sót és alaposan összekeverem.
2. Egy teflonedényben kevés olajat hevítek és egy evőkanál segítségével kis ellapított korongokat készítek.
3. Közepes hőmérsékleten oldalanként 2-2 perc alatt megsülnek. A kész palacsintákat ízlés szerint meg lehet szórni fahéjjal, dióval... Illetve mézzel vagy porcukorral lehet még édesíteni.

Azoknak akik pedig diétáznak itt egy fehérjedús zabkorpás palacsinta recept 4 személyre. 1 adag csak 281 kcal tartalmaz.

Hozzávalók:
2 csésze zabkorpa, 8 tojás fehérje, 4 dl víz, 1 tk. fahéj, 4 mérőkanál vaníliás fehérjepor, 1 csésze bogyós gyümölcs, 4 ek. natúr joghurt, 1 tk. méz

1. Keverjük össze a zabkorpát, a tojásfehérjéket, a vizet, a fahéjat és a fehérjeport.
2. 1 palacsintakoronghoz 1 púpozott evőkanálnyi tésztát tegyünk a kiolajozott és felmelegített teflonserpenyőbe, majd rázogassuk meg, hogy a tészta egyenletesen elterüljön az edényben .
3. Oldalanként 3-3 perig süssük. Joghurttal, mézzel és friss gyümölccsel tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts with Thumbnails