Ismerjük meg jobban!
A mintegy 2500 fajt számláló túlnyomó részt a trópusokon honos növénycsaládba tartozik a kámforfa, a babér és a fahéj mellett az avokádófa is. A családnak ez az egyetlen olyan tagja amely termést is hoz. Az avokádót más néven aligátorkörtét, botanikailag ugyan a gyümölcsök közé sorolják, viszont étkezéshez többnyire zöldségként készítik el. Az eredetileg Latin Amerikából származó avokádó az aztékoktól kapta a nevét, akik “ahuacalt”-nak vagyis erdei vajnak nevezték. Kultúrájukban az egyik legfontosabb táplálék volt, az akár 30% olajat tartalmazó gyümölcs.
Mi van benne?
Igen értékes zöldség, hiszen bőségesen tartalmaz B-vitaminokat, E-vitamint, valamint vasat, kalciumot és más anyagokat is. A benne található többszörösen telítetlen zsírsavak jót tesznek a szívnek- és érrendszernek. A koleszterinben és nátriumban szegény avokádó diéták alapanyagaként is kiválóan alkalmas, mivel rostokban és proteinekben gazdag, valamint antioxidáns szereppel rendelkezik.
Szépségápolás?
Bőrkímélő, bőrfrissítő hatása is ismert, ajánlott a gyümölcs húsával hosszabb ideig masszírozni az arcbőrt. A gyümölcsöt kettévágjuk, húsát egy villa segítségével összetörjük és felrakjuk az arcra, majd 15 percig rajta hagyjuk. Az elvárások sem maradnak el, a bőr selymesebb, rugalmasabb lesz tőle.
Hogyan tároljuk?
Mivel többnyire éretlenül kerül kereskedelmi forgalomba, ajánlatos 1-3 napig szobahőmérsékleten érlelni, vagy az érési folyamat gyorsítására újságpapírba csomagolni és egy alma vagy banán mellett tartani. Húsának finom aromája csak akkor érvénysül igazán, ha puha tapintású lesz, és a héj (teljesen érett állapotban) újjal könnyen benyomható – előtte ugyanis ízetlen illetve keserű. Ellenkező esetben pedig ha az avokádó túl érett fel lehet tartóztatni a továbbérését, ha néhány napra hűtőszekrény zöldséges rekeszébe tesszük. 6 celziuszfoknál alacsonyabb hőmérsékleten azonban megromlik.
Elkészítési sajátosságok?
Friss fogyasztásra ideális az avkádó tengeri rákkal, füstölt lazaccal, vagy tonhallal töltve, szeletekre vágva és sonkával tálalva, vagy vinaigrette mártással salátának elkészítve szintén nagyon finom. Pikánsan fűszerezett pürét (guacamolét) is készíthetünk belőle, és kenyérre kenhetjük, uborkával pürésítve krémlevesként adhatjuk, viszont olyan ételek készítéséhez nem alkalmas amelyeket hosszabb ideig kell sütni vagy főzni.
A mintegy 2500 fajt számláló túlnyomó részt a trópusokon honos növénycsaládba tartozik a kámforfa, a babér és a fahéj mellett az avokádófa is. A családnak ez az egyetlen olyan tagja amely termést is hoz. Az avokádót más néven aligátorkörtét, botanikailag ugyan a gyümölcsök közé sorolják, viszont étkezéshez többnyire zöldségként készítik el. Az eredetileg Latin Amerikából származó avokádó az aztékoktól kapta a nevét, akik “ahuacalt”-nak vagyis erdei vajnak nevezték. Kultúrájukban az egyik legfontosabb táplálék volt, az akár 30% olajat tartalmazó gyümölcs.
Mi van benne?
Igen értékes zöldség, hiszen bőségesen tartalmaz B-vitaminokat, E-vitamint, valamint vasat, kalciumot és más anyagokat is. A benne található többszörösen telítetlen zsírsavak jót tesznek a szívnek- és érrendszernek. A koleszterinben és nátriumban szegény avokádó diéták alapanyagaként is kiválóan alkalmas, mivel rostokban és proteinekben gazdag, valamint antioxidáns szereppel rendelkezik.
Szépségápolás?
Bőrkímélő, bőrfrissítő hatása is ismert, ajánlott a gyümölcs húsával hosszabb ideig masszírozni az arcbőrt. A gyümölcsöt kettévágjuk, húsát egy villa segítségével összetörjük és felrakjuk az arcra, majd 15 percig rajta hagyjuk. Az elvárások sem maradnak el, a bőr selymesebb, rugalmasabb lesz tőle.
Hogyan tároljuk?
Mivel többnyire éretlenül kerül kereskedelmi forgalomba, ajánlatos 1-3 napig szobahőmérsékleten érlelni, vagy az érési folyamat gyorsítására újságpapírba csomagolni és egy alma vagy banán mellett tartani. Húsának finom aromája csak akkor érvénysül igazán, ha puha tapintású lesz, és a héj (teljesen érett állapotban) újjal könnyen benyomható – előtte ugyanis ízetlen illetve keserű. Ellenkező esetben pedig ha az avokádó túl érett fel lehet tartóztatni a továbbérését, ha néhány napra hűtőszekrény zöldséges rekeszébe tesszük. 6 celziuszfoknál alacsonyabb hőmérsékleten azonban megromlik.
Elkészítési sajátosságok?
Friss fogyasztásra ideális az avkádó tengeri rákkal, füstölt lazaccal, vagy tonhallal töltve, szeletekre vágva és sonkával tálalva, vagy vinaigrette mártással salátának elkészítve szintén nagyon finom. Pikánsan fűszerezett pürét (guacamolét) is készíthetünk belőle, és kenyérre kenhetjük, uborkával pürésítve krémlevesként adhatjuk, viszont olyan ételek készítéséhez nem alkalmas amelyeket hosszabb ideig kell sütni vagy főzni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése